Het actie-doel

Het geld wordt besteed aan onderzoek naar cholangiocarcinoom, ofwel galwegkanker. Deze ziekte, onder andere gekenmerkt door het feit dat het veelal pas in een laat stadium aan het licht komt door het ontbreken van (pijn)klachten, is zeer moeilijk te bestrijden. Er zijn in sommige gevallen levensverlengende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de situatie per patiënt. Genezing is bij deze soort kanker vrijwel uitgesloten.


Een van de meest toonaangevende onderzoekers op dit gebied is Dr. B. Groot Koerkamp. Toen Arnold de diagnose te horen kreeg hebben wij deze arts gevraagd om een second opinion, welke hij gegeven heeft.


Dr. Groot Koerkamp werkt op het Erasmus Medisch Centrum waar hij, naast reguliere zorg voor patiënten met kanker aan lever, alvleesklier en galwegen, een onderzoek leidt naar de toepassing van een revolutionair middel om de kanker zeer gericht te kunnen behandelen. Het gaat om een chemopomp die in het lichaam wordt geplaatst, waarna het medicijn in zeer hoge dosis direct op de gewenste plaats terecht komt.


Een citaat van dr. Groot Koerkamp:

We zijn druk bezig om mensen met cholangiocarcinoom te gaan behandelen met de chemopomp. Patiënten leven met deze pomp gemiddeld 2 jaar langer, mits ze geen uitzaaiingen buiten de lever hebben. Probleem is dat de chemotherapie (floxuridine) niet in de EU geregistreerd is en dus alleen in studieverband gegeven mag worden. Voor deze behandeling heb ik daarom een paar patiënten naar New York verwezen, in afwachting van de start van onze studie.


We zijn in februari dit jaar al wel gestart met de chemopomp (chemopomp.nl) voor patiënten met uitzaaiingen van darmkanker naar de lever. We zijn hiermee de eerste in de EU. Dit heeft veel media aandacht gekregen, bv bij Pauw: Bekijk uitzending. We zijn met darmkanker begonnen omdat deze ziekte veel vaker voorkomt. Afgelopen twee maanden hebben 9 patiënten een chemopomp voor darmkanker gekregen en we beginnen binnenkort een landelijke fase 3 trial.


Meer informatie over dr. Groot Koerkamp is te vinden via de volgende link:
www.erasmusmc.nl

Meer informatie over het onderzoek dat door dr. Groot Koerkamp wordt geleidt is te vinden via de volgende link:
Chemopompje verlengt leven


Zie voor meer informatie ook het artikel van een patiënt die de pomp al langere tijd gebruikt (link naar artikel Volkskrant). Inmiddels is de Run4Arnold aangemeld bij de ANBI. Als het hier wordt geregistreerd heeft het een status als goed doel, waardoor giften aftrekbaar zijn van de belasting. Op de financiële afhandeling van het proces wordt toegezien door notaris Ubachs te Waddinxveen.